En erfaren människas bekännelser

– Det är lättare att arbeta idag, men tempot är högre. Det säger företagets Grand Old Man, Bosse Johansson. Han började jobba med el som 17-åring och har idag samlat 50 års erfarenhet av jobbet.

På Ael anställdes han 1964, när firman startade. Sen dess har han följt utvecklingen av både eltekniken och företaget. I båda fallen har utvecklingen gått kraftigt framåt.

– När det gäller tekniken har allt blivit mycket mer lättarbetat. Det finns verktyg och hjälpmedel som gör att arbetet går snabbare. Men tekniken har också blivit mer avancerad.

– När jag började fanns det 28.000 elkomponenter. Idag finns det ungefär 300.000. Det är en hel del att hålla reda på.

– Företagets utveckling har också varit spännande. Vid starten, när jag började, var dom fyra man, dom blev fem med mig. Och på den tiden hade vi bara en borrmaskin, som alla delade på. Det var då det.

Allt från ställverk till privata hushåll

Han gick ut hårt, första jobbet 1964 var på White Corner. Och inte minst i residenset hos landshövdingen. Där har för övrigt Mathias Morgan just avslutat arbetet under renoveringen av Kronprinsessans Victroras rum. – Under nio år jobbade jag med Skatteverket. Och det finns inte en kabel i gamla Televerket som inte jag har hållit i. I 14 år var jag stationerad där och var med och byggde om hela huset. Det var många kablar, det lovar jag.

Han berättar att till entreprenaduppdraget på Frölunda Torg behövdes stor styrka. Totalt har 43 elektriker från Ael jobbat där, varav 15-20 av dem i närmare två år.

Varför han stannat på Ael så länge under alla dessa år ser han som självklart.

– Det är väl onödigt om man trivs. Det har hela tiden varit ett stabilt företag med bra stämning och chanser att utveckla sig. Vi jobbar ju med det mesta från att bygga om ställverk till att hjälpa privatpersoner.

– Och så satsar dom på oss som jobbar här. Vi får hela tiden gå kurser så att vi ligger långt fram i utvecklingen.